czwartek, 5 lutego 2015
WYJĄTKOWY PREZENT DLA WYJĄTKOWEJ OSOBY CZYLI SZARLOTKA INACZEJ
Coś pysznego i obłędnie wyglądającego...(:
Szarlotka inaczej, cudnie wygląda - różyczki z jabłek nadają niesamowitego klimatu i świetnie smakują.
Łatwa w zrobieniu i jeszcze łatwiejsza w jedzeniu.
Idealna dla smakosza...(:
Do zrobienia szarlotki potrzebujemy:
Ciasto (na tortownicę 22 cm):
- szklanka mąki,
- 5 łyżek cukru pudru,
- cukier waniliowy (opakowanie 16g)
- 100 g zimnej margaryny ( ja użyłam palmy),
- 1 jajko lub 2 żółtka
- budyń waniliowy (zrobić według przepisu na opakowaniu)
- 6 jabłek do zrobienia różyczek
Wykonanie:
Margarynę siekamy na kawałki i łączymy z mąką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem na końcu dodajemy jajko.
Zagniatamy i wyrabiamy ciasto, opcjonalnie można gotowe ciasto włożyć na chwilę do lodówki ok 30-60 min (zawinąć w folię).
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C około 20 minut aż do lekkiego zarumienienia.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika wykładamy na nie przestudzony budyń. I układamy różyczki zrobione z jabłek.
Po czym znowu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut.
Po ostygnięciu posypujemy cynamonem.
Przygotowanie różyczek:
Jabłka kroimy na cieniutkie plasterki (powstają w ten sposób tak zwane talarki). Tak przygotowane talarki wrzucamy do gotującej się wody z cukrem i obgotowujemy je chwilkę (dzięki temu jabłka będą bardziej elastyczne).
Następnie układamy talarki jeden na drugim tak około po pięć sześć plasterków i zawijamy,tworząc w ten sposób różyczki. Kroimy tak przygotowany zwitek talarków na pół i dzięki temu mamy dwie różyczki za jednym zamachem(:
Inspiracja tutaj
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jestem pewna, iż tak samo smakuje jak wygląda; * Cudownie,sama rozkosz ;) wszystkiego najlepszego dla gospodarza domu ; )
OdpowiedzUsuńA dziękujemy. Była smakowita...(:
UsuńSama bym zjadla :-) Wyglada smakowicie:-) różyczki pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuń